Jakie koktajle wybrać?



To bardzo dobre pytanie i bardzo częste pytanie, które pojawia się zwłaszcza ze strony pań młodych.

Obecnie kultura koktajlu rozwija się bardzo prężnie.

Koktajle możemy podzielić na wiele kategorii i rodzajów. Drinki dzieli się ze względu na ich wielkość, formę podania, ze względu na rodzaj alkoholu, który jest ich głównym składnikiem.
Rozróżniamy koktajle gorące i zimne, bezalkoholowe i alkoholowe.
Koktajle alkoholowe dzielimy na:

  • shots – podawane w kieliszkach do wódki
  • short drinks – objętość do 100 ml
  • long drinks – objętość powyżej 1000 ml

Koktajle klasyczne, egzotyczne, autorskie, aperitif i digestif, warzywne, koktajle frozen, koktajle flambirowane… Nauka o mieszanych napojach – miksologia, zna wiele podziałów drinków.

Wiele rodzajów koktajli  z okresu 1900-1980 roku zostało po prostu zapomnianych, ale to już materiał na inny artykuł.
http://waszbar.pl/


Więc jakie koktajle wybrać do menu weselnego?

Moim zdaniem każda para młoda powinna wybrać te koktajle, które sama lubi.

Z menu drinków na wesele jest tak samo, jak z menu dań ciepłych i zimnych.
Sale weselne zawsze proponują w swoich ofertach konkretne zestawienia dań.
Pary młode następnie wprowadzają swoje zmiany, aby dostosować poczęstunek do swoich  oczekiwań.

Doradzam postępować tak samo z menu koktajlowym.
Najlepszym rozwiązaniem jest wybrać te koktajle, które samemu lubi się popijać w barach.

Nieraz  znajomi i przyjaciele służą pomocą.
Z doświadczenia wiem, że koleżanki Pani młodej na czele ze świątkową, potrafią wykazać się w tej dziedzinie wiedzą wręcz ekspercką J

Bardzo często barmani na weselach mają w menu drinków koktajle autorskie, tworzone przez siebie. Jest to niewątpliwie urozmaicenie menu i opcja warta rozpatrzenia.

Kilka praktycznych porad, aby menu koktajli było atrakcyjne dla gości.


  • Wprowadź do menu kilka koktajli klasycznych, znanych i popularnych. Dzięki temu goście weselni czytając menu, będą obeznani przynajmniej z częścią oferty barmanów.

    Nie każdy lubi próbować nowych rzeczy. Często męska cześć weselników i goście w średnim wieku preferują drinki, które już znają.
  • Zadbaj o urozmaicone menu. Wprowadź koktajle na różnym alkoholu.
    Wiadomo, że to wiąże się z kosztami, ale kilka butelek rumu, tequili, ginu i whisky to nie aż tak znaczny wydatek.
  • Upewnij się podczas sprawdzania ofert barmanów na wesele, że oprócz koktajli z menu, barmani będą podawać także inne drinki, jeżeli pozwolą na to produkty dostępne na barze.
    Chodzi tutaj przede wszystkim o drinki bezalkoholowe.
  • Pamiętajcie Państwo o gościach niepijących – paniach w ciąży, kierowcach, młodzieży.
    Kilka koktajli bezalkoholowych w menu potrafi naprawdę uatrakcyjnić przyjęcie weselne tej grupie gości.
  • Dobrym pomysłem jest dostosowanie karty menu do formy imprezy.
    Jeżeli organizują Państwo wesele typowo taneczne, biesiadne, proszę dodać do menu long drinki – Tequila Sunrise, Blue Lagoon, Log Island, Blue Hawaiian itp.

    Inaczej powinno wyglądać menu, kiedy para młoda organizuje swoje wesele w formie bankietu, przyjęcia koktajlowego z elementami garden party. Tutaj polecam dodać do menu więcej eleganckich short drinków.
  • Przy tworzeniu menu koktajlowego koniecznie trzeba uwzględnić takie aspekty jak: liczbę gości, ich wiek, która grupa gości przeważa (ludzie młodzi, rodzina, osoby w średnim wieku czy osoby starsze).
  • Jeżeli zapraszamy na przyjęcie weselne swoich szefów, partnerów biznesowych, warto to uwzględnić w menu koktajlowym, pytając się niebezpośrednio, czego chcieliby napić się na weselu.


Oto kilka koktajli, które powinny znaleźć się w menu. Koktajle poniżej to w mojej opinii drinki uniwersalne, które zawsze cieszą się dużą popularnością.

Mojito

Koniecznie na świeżej limonce, ciętej pieprzowej mięcie. Syrop miętowy jest niedopuszczalny.
Jeden z najpopularniejszych koktajli na świecie. Świetnie orzeźwia, nawadnia, odświeża. W upalne sobotnie popołudnie i wieczór jest idealny aby rozpocząć zabawę z wigorem i energią.
Popularny także wśród panów jako popitka.

Aperol Spritz

Ten włoski koktajl w ciągu kilku lat podbił gusta bywalców polskich barów. Ciekawe połączenie włoskiego aperitifu (goryczka, gorzka pomarańcza, rabarbar i wyciąg z ziół), Prosecco, wody gazowanej i świeżej pomarańczy.
Bardzo popularny na przyjęciach weselnych w każdej grupie wiekowej.

Pina Colada 

Mleczny, słodki, gęsty, deserowy koktajl, który powstał w Portoryko w 1954 roku. Pina Colada kojarzy się z egzotyką, tropikami, a tym samym dobrą zabawą.

Cosmopolitan

To czarujący, wyrafinowany koktajl, o dość młodej historii. Został stworzony na początku lat 90tych XX wieku w San Francisco. Cosmopolitan to podstawa karty menu praktycznie wszystkich restauracji i koktajl barów.
Podawany w kieliszku koktajlowym jest synonimem elegancji i szyku.

Margarita

Koktajl symbol dla współczesnej kultury picia. Mieszanka tequili, likieru pomarańczowego
i świeżego soku z limonki to kompozycja, która smakuje każdemu. Margarita to koktajl, który może mieć wiele bardzo atrakcyjnych form i smaków.
Oprócz klasycznej Margarity, można podać jej wersje smakowe z użyciem świeżych owoców: melona, arbuza, truskawek, bananów, mango.


Przyjęcie weselne to jeden z najważniejszych dni w życiu każdego człowieka. Często bywa tak, że dla pary młodej sama impreza mija szybko, jak pstryknięcie palcami. Piszę to z własnego doświadczenia. 

Warto więc dobrze zaplanować wesele i wybrać rzetelnych podwykonawców.
Zapraszam do kontaktu. Jesteśmy do Państwa dyspozycji. www.waszbar.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga